Valg af brændeovn
Når man står overfor at skulle vælge en brændeovn, er der flere faktorer, man skal tage højde for.
Det væsentligste er naturligvis at vælge en ovn, der passer til boligens reelle opvarmningsbehov. Ved at vælge en brændeovn, der både størrelses- og kapacitetsmæssigt passer til det rum, hvor ovnen skal stå, opnår man den bedste fyringsøkonomi.
Men en brændeovn er ikke kun en praktisk, miljørigtig og energibesparende varmekilde. Den har også en æstetisk funkton. Derfor er det vigtigt, at finde lige præcis den ovn, der med sit design passer til netop dig, din smag og din bolig.
Installation
Når du installerer din nye brændeovn er der en række generelle regler, der altid skal overholdes:
Brændeovnen skal altid installeres i henhold til gældende national lovgivning og de anvisninger der er anført på brændeovnens godkendelsesmærke. Kontakt derfor altid de lokale myndigheder, inden brændeovnen opstilles og tilsluttes.
Skorstenen skal være så høj og i en sådan stand, at trækforholdene er i orden. Skorstenen er brændeovnens "motor", og fungerer denne ikke korrekt, virker brændeovnen ikke efter hensigten. Kontakt den lokale skorstensfejer for nærmere information.
Vær sikker på, at det rum hvori brændeovnen opstilles kan blive tilført tilstrækkeligt med frisk luft. Vær opmærksom på, at for eksempel en tændt emhætte kan skabe undertryk og dermed reducere trækket i skorstenen.
Undersøg om gulvet kan bære brændeovnens og skorstenens vægt.
Placer altid brændeovnen på et ubrændbart underlag. Vær desuden opmærksom på at overholde de minimumsafstande til brændbart materiale, der er anført på brændeovnens godkendelsesmærke.
Foretag aldrig selv ændringer i brændeovnens tekniske funktioner, og følg altid forhandlerens og skorstensfejerens anvisninger. Uautoriserede ændringer eller fejl opstilling kan medføre risiko ved brug af brændeovnen og forringe fyringsøkonomien. Bemærk tillige at sådanne ændringer medfører bortfald af garantien på brændeovnen.
Optænding
Før du begynder at fyre i din brændeovn er der et par ting der er værd at lægge mærke til.
De første optændinger bør være svage, således ovnen kan hærdes, inden der fyres kraftigere.
Indstilling af ventiler, optændingsmetode og fyringsintervaller er afhængig af skorstenstræk, vind- og vejrforhold, varmebehov, brændsel m.m. Derfor kan der gå tid inden du kender ovnens korrekte funktion under de givne forhold.
Selvom der kan fyres med næsten alle former for træ i din ovn, bør man ikke fyre med vådt eller ulagret træ. Træ under tag lagres mindst 1 år og helst 2 år med fri adgang for vinden. Træ skal kløves hurtigst muligt efter fældningen, hvis det skal tørre hurtigt.
Brug aldrig drivtømmer, da det som regel er meget saltholdigt, og ødelægger dermed både ovnen og skorsten. Imprægneret træ samt spånplader udsender giftig røg og dampe og må derfor heller ikke anvendes som brænde.
Brændestykker med en diameter større end 10 cm bør altid kløves.
Brændestykkerne må ikke være længere, end de kan ligge plant over glødelaget med luft til begge ender. Den bedste udnyttelse opnås med brændestykker placeret med endestykke mod fyråbning på ca. 25 cm og en vægt på ca. 0,5 kg.
Maximal brændelængde på langs i ovnen er 32 - 34 cm.
Forberedelser
Du behøver:
- 2 optændingsposer (eller 5 - 10 sammenkrøllede avissider)
- 1 - 2 kg tørt pindebrænde
- ca 1,5 kg kløvet brænde
Du bør desuden altid have et isolerende lag aske fra tidligere fyringer i bunden af ovnen.
Før optænding åbnes ventilerne helt, og ruderne pudses hvis du ønsker udsigt til flammerne.
Avispapir og pindebrænde
Avissiderne sammenkrølles og lægges i bunden af ovnen med pindebrændet ovenpå.
De første flammer
Efter aviserne er antændt lukkes døren til der er en åbning på ca. 2 cm for at sikre godt træk.
Efter 5 - 10 min. vil varmen sørge for træk gennem skorstenen og døren kan lukkes helt.
Gløder
Hvis alle forudsætninger er opfyldt, vil der efter yderligere ca. 15 - 20 min. være dannet et pænt glødelag i brændkammeret.
Normal påfyldning bør ske, mens der endnu er gløder tilbage. Brug ildrageren til at fordele gløderne i bunden, dog flest foran i ovnen.